Kleurrijke coatings voor asfalt en beton

Mapei is wereldwijd producent en leverancier van lijmen, kitten en chemische producten voor de bouw. Maar ook voor coatings ben je bij Mapei aan het juiste adres. Voor de openbare ruimte zijn er een reeks coatings ontwikkeld.

Deze coatings, voor onder andere asfalt en beton, zijn niet alleen decoratief, maar beschermen ook de ondergrond en voorzien deze van een antislip laag. Ze zijn sneldrogend, zelfs bij lage temperatuur, zijn eenvoudig aan te brengen en hebben een hoge bestendigheid.

De coatings zijn geschikt voor bijvoorbeeld speelplaatsen, fietspaden, wandelpaden, pleinen, stadions, galerijen, trappen, parkeerplaatsen, oversteekplaatsen, wegmarkeringen en antislip bedrijfsvloeren. Ze zijn leverbaar in 36 standaard kleuren en op aanvraag ook in RAL kleuren.

Functionele kunst in Breda

De coatings van Mapei zijn afgelopen zomer aangebracht in de Odilia van Salmstraat in Breda. Het project bestaat uit kleurrijke kunst op het vloeroppervlak rondom de plaatselijke voetbalkooi, welke is opgedragen aan voetballer Hein van Gastel. Het kunstwerk heet Orbital en wordt gerealiseerd door de gebroeders Marco en Andrea Mangione (Gummy Gue), die met deze functionele kunst het veld een nieuw leven gaven.

Het centrale plein dat voor dit project is gebruikt, werd door de lokale bewoners het zwarte plein genoemd. Het asfalt maakte deze plek in de zomer erg heet. De lokale bewoners vonden het soms ondraaglijk en verwelkomden de nieuwe invulling met open armen. Het kunstwerk geeft het plein een nieuwe functie als ontmoetingspunt.

De gebroeders Mangione zijn begonnen met één witte laag Mapecoat TNS Race Track, om ervoor te zorgen dat de uiteindelijke kleuren fris en helder zijn. Vervolgens werden de oppervlakken met de hand afgeplakt en gekleurd. Voor het kleuren van het plein van 600 m2 werd 1000 liter Mapecoat TNS Race Track (resistente acrylverf of coating in verschillende kleuren) gebruikt. Ze hebben dit product gekozen vanwege de snelle uitharding- en kleurmogelijkheden.

Normaal zijn acryl (sport) coatings klaar voor licht voetverkeer vier uur na het aanbrengen (één laag), maar Mapecoat TNS Race Track is al klaar na ongeveer 30 minuten. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de weersomstandigheden. Over het algemeen hardt het product goed uit tussen 5 en 35 graden Celsius. Om het geheel te beschermen is als laatste laag Mapecoat TNS Protection aangebracht.