Vakbeurs Openbare Ruimte: ook een 'paradijs' voor stedenbouw

Interview met Arno van Kempen (Stedebouwkundige) en Cock Varkevisser (Team Techniek) van Gemeente Terneuzen

Cock Varkevisser, werkzaam bij Team Techniek van de gemeente Terneuzen, is groot voorstander van vakbeurzen -mits nuttig- en bezoekt ieder jaar Vakbeurs Openbare Ruimte. Hij is er al bij vanaf de allereerste editie en neemt vaak collega's mee. In 2017 vroeg hij collega Arno van Kempen om mee te gaan. Wij interviewden beide mannen over hun bezoek aan dit evenement voor inrichting en beheer van de openbare ruimte.

"Verwachtingsvol ga ik elk jaar naar de vakbeurs toe. Ik ben dan benieuwd welke noviteiten en nieuwe producten er zijn. Het is nuttig om collega's kennis te laten maken met de beurs en het is mij zelf ook nog nooit tegengevallen", aldus Cock Varkevisser. Arno van Kempen valt hem bij: "Toen Cock vroeg of ik meeging was ik een beetje sceptisch, maar het beviel goed en ik ga dit jaar weer."

"We hebben veel boeken en brochures in de kast staan, maar op de beurs zie je de producten in werkelijkheid en dat is toch net een beetje anders", aldus Arno. Cock: "Op de beurs was Arno verrast over wat er allemaal te koop is. Informatie zoeken op Google kunnen we allemaal, maar je leert en ziet zoveel meer als je zo'n omvangrijke beurs bezoekt".

Arno: "Ik raad stedenbouwkundigen echt aan om de vakbeurs te bezoeken. Je bent vaak geconcentreerd op je eigen werkveld, maar voor het ruimere gebied eromheen is een bezoekje aan de beurs heel nuttig. Stel, je maakt een inrichtingsplan met een waterfontein. Een beursbezoek kan dan nieuwe inzichten geven en de nieuwste mogelijkheden en innovaties tonen. In deze tijd hebben we te maken met een heel andere beleving van de stad dan 20 jaar geleden. Door de opkomst van het internet hebben we inmiddels te maken met een geheel nieuwe manier van winkelen. Dat vraagt ook om na te denken over de manier waarop we onze stadscentra inrichten. De beurs kan daar nieuwe ideeën voor aandragen."

Op de vraag of de beurs ervoor gezorgd heeft dat ze andere keuzes in hun werk gemaakt hebben, antwoord Arno: "Toen ik de beurs bezocht was ik druk met de inrichting van de Markt van Terneuzen, het huiskamerplein van de stad. Op 'Het Plein' van de beursvloer zagen we toen een fontein. De fontein in Terneuzen is deels hierop gebaseerd. Daarnaast heb ik kennis opgedaan van diverse technische zaken waar ik nu nog profijt van heb." Cock: "Op de beurs zag ik een makkelijke manier om onderhoud aan bomen uit te voeren. Dit gereedschap hebben we aangeschaft en gebruiken we nog steeds."

"Hoe een beursbezoek eruitziet? Voor mij ligt dat aan de projecten waar ik op dat moment mee bezig ben", aldus Arno. "Momenteel werk ik rond het centrum van Terneuzen. Hiervoor ga ik dit jaar op de beurs op zoek naar ideeën voor bruggen, groene aankleding, straatmeubilair en verlichting."

---

Na het lezen van dit interview ook nieuwsgierig geraakt naar de beurs? Lees dan alle ins en outs over Vakbeurs Openbare Ruimte op de beurswebsite en registreer u gratis hier: https://www.openbareruimte.nl/nl/bezoeker/registreer