Behaal echte resultaten met sensoren

Sinds ConnectedGreen vorig jaar voor de eerste keer deelnam aan Vakbeurs Openbare Ruimte, maken steeds meer gemeenten en groenvoorzieners gebruik van het systeem. Dit voorjaar stond de teller op meer dan 500 sensoren, verspreid over 200 projecten door heel Nederland en België.

Sommige organisaties willen de sensoren eerst uitproberen, terwijl ze elders al breed worden ingezet. Het is uiteraard belangrijk om eerst een 'gevoel' te krijgen bij wat de sensoren precies zeggen. Als dat gevoel er is, wordt het makkelijker om te acteren op basis van wat de sensoren aangeven. We helpen veel van onze klanten met het verkrijgen van nieuwe inzichten en het doorbreken van 'traditionele' patronen. Bijvoorbeeld: (twee)wekelijkse watergift is in sommige situaties te weinig, terwijl het in andere situaties juist te veel is.

Sensor in tuin Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden
De afgebeelde grafiek is afkomstig van een sensor die staat in de nieuwe tuin van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden in Houten. Hier is duidelijk te zien dat het vochtpercentage bij een boom naar 0% is gegaan, ondanks de tweewekelijkse watergift. Bij visuele controle van de boom bleek dat deze uitdrogingsverschijnselen vertoont. Dit inzicht maakt het mogelijk om tot oplossingen te komen. In dit geval: verbeteren van de groeiplaats (samenstelling en structuur van de bodem) of vaker water geven in kleinere hoeveelheden.

Hanging Baskets in Den Haag
Een ander voorbeeld zijn Hanging Baskets die verspreid zijn door de gemeente Den Haag. De sensoren gaven aan dat, ondanks de hoge temperaturen, de aarde alleen maar natter werd. Vreemd toch? Wat bleek; de gaatjes onderin de potten zaten dicht, waardoor de baskets letterlijk vol water liepen. De simpele oplossing: gaatjes doorprikken!

Twee hele concrete voorbeelden waarbij het inzicht uit de sensoren tot concrete acties leidt.

x

STAY & GO editie in 2020