Datagedreven werken in de openbare ruimte

Sinds de officiële lancering van ConnectedGreen in januari 2017, wordt het platform voor monitoring door steeds meer groenvoorzieners gebruikt. Door sensoren in de openbare ruimte op afstand uit te lezen, werken groenvoorzieners duurzamer. Zij besparen op watergift en inboet. Ook het aantal projectbezoeken (CO2) kan omlaag, wat geen overbodige luxe is in deze tijden van schaarste van goed personeel.

Naast groenvoorzieners door het hele land, zijn er steeds meer gemeenten en gemeentelijke groenvoorzieners die het systeem gebruiken. Onder andere Het Groenbedrijf Deventer, gemeente Wijdemeren en gemeente Westland maken gebruik van het systeem om hun groenbeheer datagedreven te optimaliseren.

ConnectedGreen is hardware onafhankelijk, waardoor meerdere merken en typen sensoren in de app gecombineerd kunnen worden. In de praktijk is de vraag naar bodemvocht sensoren het grootst, deze worden geplaatst bij bomen, bosplantsoen, bakken en in sportvelden. Er zijn ook sensoren leverbaar voor temperatuur en licht. Alle sensoren werken autonoom, zonder Wifi, gateway of SIM kaart - via het Lora (KPN) of Sigfox netwerk.

Binnen de app wordt een indeling gemaakt op projecten, waaraan de verschillende sensoren gekoppeld worden. Per sensor wordt vervolgens de grondsoort en de boom/plantsoort ingesteld. Wat ConnectedGreen uniek maakt is het eenvoudige dashboard met projectstructuur, gebruikersbeheer en logboek. Ook kunnen automatisch berichten worden gestuurd naar meerdere ontvangers. Kom langs tijdens Vakbeurs Openbare Ruimte voor praktijkvoorbeelden en om het systeem live in werking te zien.