Impressie editie 2018

De Vakbeurs Openbare Ruimte is al jaren de grootste vakbeurs over ontwerp, inrichting, onderhoud en beheer van openbare ruimte in Nederland en is opnieuw gegroeid. In 2018 bezochten 6.348 openbare ruimte professionals de beurs.

Uw zintuigen op scherp

Op het natuurspeelplein ervaarde u hoe water opgevangen wordt en konden kinderen met het water spelen. Op Plein Bordeaux lieten bedrijven hun toepassingen zien voor klimaatadaptatie. Door de unieke samenwerking van de bedrijven ontstond een sfeervol plein. Ook was er een nagebootste ontmoetingsplek in de openbare ruimte, Het Plein. Toonaangevende bedrijven bundelden hun krachten om deze aangename setting te creëren. Op de vloer lagen gebakken straatbakstenen, beton en halfverharding. De natuurstenen watertafels, het houten meubilair en de beplanting zorgden samen met de heerlijke Italiaanse koffie voor het complete plaatje. Bij de Belevingsstraat van de Ondergrond kreeg u inzicht in de kansen van de ondergrond voor stedelijke vernieuwing, groen en water.

Als laatste was er de Groene Stad. Een initiatief van NL Greenlabel, waar u in aanraking kwam met alles omtrent groen en duurzaamheid. Eenmaal beland op dit gedeelte van de beursvloer voelde het alsof je een 'groene wereld' inliep. De Groene Stad bestond, naast de vele planten en andere items die bij een duurzame leefomgeving horen, uit diverse stands, een 140 m 2 groot kennisplein, een expositieruimte voor duurzaam gelabelde producten en een collegezaal met inspirerende sprekers, waar Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra de hosts waren. U kwam hier alles te weten over: natuur-inclusief bouwen, circulariteit, biobased solutions, het meetbaar verduurzamen van de leefomgeving en participatie 2.0.

Kennisdeling

Interactieve routes
Nieuw deze editie waren de interactieve routes. De beursvloer op en in een relatief korte tijd veel interessante kennis vergaren. De drie interactieve routes leidden u langs exposanten uit het vakgebied. Zo was er de Groeninspiratie Tour, de Beweegroute en de Biobased Route.

Ruim 90 lezingen
Kan beton plantvriendelijk zijn? Hoe verankeren we ruimtelijke adaptatie in onze werkzaamheden? En wat is het belang van spel voor de ontwikkeling van hersenen en gedrag? Op deze en nog veel meer vragen kreeg u antwoord tijdens de meer dan 90 lezingen.

De meeste interesse was er voor een lezing over de toekomst van architectuur en stedenbouw en voor een lezing die in het teken stond van het verbinden van natuur met architectuur. Meteoroloog Helga van Leur ging met u in gesprek over de impact van klimaatverandering op Nederland. Nico Wissing, groenvisionair in de wereld van de tuin- en landschapsarchitectuur en founder van NL Greenlabel, schetste op donderdag in woord en beeld hoe de nabije toekomst eruitziet als we de meerwaarde van groen voor de leefomgeving gaan waarderen. In de Kennis Arena kwam u alles te weten over de omgevingswet en Slimme Dorpen.

Rapportcijfers | Onderzoek ExpoProof

In 2018 waren er 6.348 bezoekers en ruim 600 exposanten op Vakbeurs Openbare Ruimte.

Diversiteit producten en diensten 7,7
Kwaliteit lezingen 7,3
Sfeer in de beurshallen 7,9
Het gehele evenement 7,8

Kennis vergaren van nieuwe ontwikkelingen (85%) is de belangrijkste reden voor een beursbezoek, gevolgd door contact leggen met exposanten (56%) en netwerken met vakgenoten (48%).

Van de bezoekers raadt 96% de beurs aan bij collega's of vakgenoten en 88% is van plan om ook de volgende editie te bezoeken.
Zorg dat je er ook bij bent op 2 en 3 oktober 2019!