Highlights editie 2018

Uw zintuigen op scherp

Bij binnenkomst direct het gevoel krijgen dat je de wereld van de openbare ruimte in stapt. Dat is wat wij nastreefden bij Vakbeurs Openbare Ruimte 2018. We hebben energie gestoken in de beleving van de beurs, zodat u de getoonde producten en diensten daadwerkelijk kon ervaren. De sfeer in de beurshallen heeft van u het mooie rapportcijfer 7,9 gekregen.

Hoe kon u aan de beleving deelnemen? Op het natuurspeelplein, bestaande uit producten van diverse partijen en gecreëerd door Suzanne van Ginneken, ervaarde u hoe water opgevangen wordt en konden kinderen met het water spelen. Op Plein Bordeaux lieten meerdere bedrijven hun toepassingen zien voor klimaatadaptatie. Door de unieke samenwerking van de bedrijven ontstond een sfeervol plein. Ook was er een nagebootste ontmoetingsplek in de openbare ruimte, Het Plein. Toonaangevende bedrijven bundelden hun krachten om deze aangename setting te creëren. Op de vloer lagen gebakken straatbakstenen, beton en halfverharding. De natuurstenen watertafels, het houten meubilair en de mooie beplanting zorgden samen met de heerlijke Italiaanse koffie, geschonken door een barista, voor het complete plaatje. Als laatste was er nog de Belevingsstraat van de Ondergrond, waar u inzicht kreeg in de kansen van de ondergrond voor stedelijke vernieuwing, groen en water.

De Groene Stad

De Groene Stad: de plek waar u in aanraking kwam met alles omtrent groen en duurzaamheid. Eenmaal beland op dit gedeelte van de beursvloer voelde het alsof je een 'groene wereld' inliep. De Groene Stad bestond, naast de vele planten en andere items die bij een duurzame leefomgeving horen, uit diverse stands, een 140 m2 groot kennisplein, een expositieruimte voor duurzaam gelabelde producten en een collegezaal met inspirerende sprekers, waar Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra de hosts waren. Onderwerpen die onder meer aan bod kwamen: natuur-inclusief bouwen, circulariteit, biobased solutions, het meetbaar verduurzamen van de leefomgeving en participatie 2.0. NL Greenlabel, partner van ExpoProof, richtte dit 'stukje stadspark' op de beursvloer in.

Kennisdeling

Interactieve routes
Nieuw deze editie waren de interactieve routes. De beursvloer op en in een relatief korte tijd veel interessante kennis vergaren. De drie interactieve routes leidden u langs exposanten uit het vakgebied. Zo was er de Groeninspiratie Tour, de Beweegroute en de Biobased Route.

Ruim 90 lezingen
Kan beton plantvriendelijk zijn? Hoe verankeren we ruimtelijke adaptatie in onze werkzaamheden? En wat is het belang van spel voor de ontwikkeling van hersenen en gedrag? Op deze en nog veel meer vragen kreeg u antwoord tijdens de meer dan 90 lezingen.

De meeste interesse was er voor een lezing over de toekomst van architectuur en stedenbouw en voor een lezing die in het teken stond van het verbinden van natuur met architectuur. Meteoroloog Helga van Leur ging met u in gesprek over de impact van klimaatverandering op Nederland. Nico Wissing, groenvisionair in de wereld van de tuin- en landschapsarchitectuur en founder van NL Greenlabel, schetste op donderdag in woord en beeld hoe de nabije toekomst eruitziet als we de meerwaarde van groen voor de leefomgeving gaan waarderen. In de Kennis Arena kwam u alles te weten over de omgevingswet en Slimme Dorpen.

Dé beurs met de nieuwste ontwikkelingen

Met 6.348 bezoekers en ruim 600 exposanten in 2018 is de Vakbeurs Openbare Ruimte de grootste vakbeurs over ontwerp, inrichting, onderhoud en beheer van openbare ruimte in Nederland (meer cijfers over de vorige beurseditie vind je hier). Waarom kwamen al die bezoekers naar de Jaarbeurs Utrecht op 26 en 27 september 2018? Door het allesomvattende aanbod. Alle denkbare producten en diensten voor de openbare ruimte kwamen aan bod. Kennis vergaren over de nieuwste innovaties is dan ook de meest gekozen reden van bezoekers om naar de vakbeurs te komen, aldus 85% van de bezoekers in een onderzoek van ExpoProof. Maar liefst 96% van de bezoekers raadt de beurs aan bij collega's en vakgenoten! Zorg dus dat je er ook bij bent op 2 en 3 oktober 2019.